EnDev-R: Vier Vlaamse burgercoöperaties en Eneco slaan de handen in elkaar om de energietransitie te versnellen.

EnDev-R: Vier Vlaamse REScoops en Eneco slaan de handen in elkaar om de energietransitie te versnellen.

Mechelen, 29 september ​ 2022- Een nieuwe en unieke samenwerking in het energielandschap doet zich voor. Energieleverancier- en producent Eneco en vier Vlaamse energie burgercoöperaties – Campina Energie, Denderstroom, Stroomvloed en Vlaskracht – slaan de handen in elkaar en richten samen de vennootschap EnDev-R (uitgesproken als Endeavour) op. EnDev-R is een unieke samenwerking tussen een commerciële partij en vier REScoops die een frisse wind blaast door de Vlaamse hernieuwbare energieproductie. EnDev-R stelt zich als doel duurzame energie te produceren waarvan de opbrengsten gedeeld worden met lokale burgers. Hiermee wil de nieuwe vennootschap de energietransitie in Vlaanderen een stevige duw in de rug geven. ​

EnDev-R staat voor “Energy Development and Realisation” met in haar baseline “Fast Forward naar hernieuwbare energie” die een duidelijke ambitie uitspreekt.

Story image

EnDev-R heeft reeds een operationele windturbine in het windpark in Zelzate in haar portfolio. Intussen worden verschillende andere pistes en projecten concreet bestudeerd. De nieuwe vennootschap EnDev-R heeft de ambitie om in de toekomst naast windturbineprojecten ook andere hernieuwbare energieprojecten in België te realiseren. 

Binnen de structuur van EnDev-R zijn alle partijen gelijkwaardig. Dit uit zich in de evenredige verdeling van aandelen tussen Eneco en de verschillende burgercoöperaties die op die manier trouw blijven aan een belangrijke basiswaarde van een burgercoöperatie. Binnenkort meer informatie over EnDev-R digitaal terug te vinden op www.endev-r.be

Door de investering in EnDev-R gaat Denderstroom op zoek naar bijkomende coöperantenOver de coöperaties:

Campina Energie, Denderstroom, Stroomvloed en Vlaskracht zijn vier burgercoöperaties die deel uitmaken van REScoop Vlaanderen, de federatie van burgercoöperaties voor hernieuwbare energie. Via deze coöperaties investeren burgers rechtstreeks in de productie van lokale duurzame energie waarvoor wind, zon, water, biomassa en aardwarmte kan geoogst worden. Energie burgercoöperaties willen de energietransitie van fossiele naar hernieuwbare energie versnellen, energie tegen eerlijke prijzen aanbieden aan hun coöperanten en de afhankelijkheid van energiebronnen uit het buitenland afbouwen.  Samen tellen deze burgercoöperaties meer dan 3.000 coöperanten.

Over Eneco & Eneco Wind

Eneco België & Eneco Wind België zijn duurzame energie-ondernemingen die zich richten op de productie en de levering van gas en elektriciteit uit hernieuwbare bronnen zoals zon en wind. Eneco is een toonaangevende speler in de levering en productie van hernieuwbare energie en een van de grootste spelers in de windsector met meer dan 1.000 MW hernieuwbare productiecapaciteit in België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Eneco is reeds sinds 2011 actief op de Belgische consumentenmarkt en heeft de ambitie om 100% duurzame energie te leveren die opgewekt is op Belgische bodem via 124 windturbines en nu al meer dan 350.000 zonnepanelen. Het bedrijf heeft ook een participatie binnen Norther en SeaMade, de grootste windparken voor de Belgische kust. In totaal levert Eneco België al groene stroom en gas aan meer dan 1 miljoen residentiële aansluitingen en 55.000 zakelijke aansluitingen. Eneco biedt grote en betrouwbare investeringsopportuniteiten voor burgers en voor de lokale gemeenschap dankzij diverse investeringsprogramma’s dat het heeft lopen. Dit gaat van crowdfunding, obligaties en directe participatie via coöperatieven. Eneco gaat verder dan het opwekken en verdelen van duurzame stroom. Het bedrijf zet ook in op energie-efficiëntie via isolatieprojecten, zonnepanelen, energie-opslag, elektrische mobiliteit en andere innovatieve producten en diensten. Eneco België werkt met meer dan 350 medewerkers en is gevestigd in Mechelen, Gent en Waver.