Financieel

Na de oprichting aan het einde van 2016, maakte Denderstroom in 2017 een klein verlies omdat de vaste kosten hoger waren dan de winst uit de eerste projecten.

In 2018 werd er vlotter geïnvesteerd, steeg het ingelegde kapitaal boven de 350.000 € en werd een kleine winst geboekt. Er was nog geen dividend.

In 2019 werd in een tiental projecten geïnvesteerd en werd er meer winst gemaakt. Er werd voor het eerst een dividend uitbetaald van 1,2 %.

In 2020 realiseerden we grotere projecten in Brakel, Lebbeke, Erpe-Mere en Lede. We verdubbelden onze totale investeringen, groeiden naar 750.000 € kapitaal en maakten winst. De hoogte van het dividend zal bepaald worden op de algemene vergadering.

De eerste maanden van 2021 plaatsen we alvast 3 grotere installaties in Lede en Merchtem. We verwachten niet dat het arrest van het grondwettelijk hof om de terugdraaiende teller af te schaffen een grote invloed zal hebben op de financiën van onze coöperatie.

De komende jaren blijft onze coöperatie zonder tegenslagen winstgevend, ook indien we geen bijkomende projecten kunnen realiseren.  De bestaande projecten leveren stabiele inkomsten op en onze kosten zijn laag omdat we kunnen rekenen op vrijwilligers. We hopen telkens een mooi dividend te kunnen uitbetalen, en tegelijk reserves te kunnen opbouwen.

Veel van onze projecten zijn op daken van woonzorgcentra, scholen en gemeenten. Dat zijn zeer betrouwbare partners om lange termijn contracten mee af te sluiten.

Zonnepaneel-installaties zijn technisch zeer betrouwbaar. De panelen gaan zonder onderhoud heel lang mee, en we houden rekeningen met een vervanging van de omvormers na 10 jaar. We investeren bovendien enkel in materiaal van kwaliteitsmerken.

De officiële jaarrekeningen van Denderstroom kunnen geconsulteerd worden op de website van de nationale bank.

Investeren in Denderstroom houdt steeds een risico in. Hoewel er voorzichtig wordt geïnvesteerd, kan geen positief resultaat gegarandeerd worden.