Financieel

Denderstroom werd opgericht aan het einde van 2016. Sinds 2018 is de winst uit projecten groter dan de vaste kosten zoals boekhouder, belastingen en verzekeringen. 

In 2019 werd in een tiental projecten geïnvesteerd en werd er meer winst gemaakt. Er werd voor het eerst een dividend uitbetaald van 1,2 %.

In 2020 realiseerden we grotere projecten in Brakel, Lebbeke, Erpe-Mere en Lede. We verdubbelden onze totale investeringen, groeiden naar 750.000 € kapitaal en maakten winst. Er werd een dividend uitbetaald van 2,4 %.

In de eerste helft van 2021 plaatsten we 3 grotere installaties in Lede en Merchtem. We verwachten niet dat het arrest van het grondwettelijk hof om de terugdraaiende teller af te schaffen een grote invloed zal hebben op de financiën van onze coöperatie. Momenteel zijn we actief op zoek naar nieuwe (grote) projecten. Er is daarvoor voldoende kapitaal beschikbaar.

De komende jaren blijft onze coöperatie zonder tegenslagen winstgevend, ook indien we geen bijkomende projecten kunnen realiseren.  De bestaande projecten leveren stabiele inkomsten op en onze kosten zijn laag omdat we geen personeel hebben en kunnen rekenen op onbezoldigde bestuurders. We hopen de komende jaren een dividend te kunnen uitbetalen van telkens ongeveer 3 %, en tegelijk reserves te kunnen opbouwen.

Veel van onze projecten zijn op daken van woonzorgcentra, scholen en gemeenten. Dat zijn zeer betrouwbare partners om lange termijn contracten mee af te sluiten.

Zonnepaneel-installaties zijn technisch zeer betrouwbaar. De panelen gaan zonder onderhoud heel lang mee, en we houden rekeningen met een vervanging van de omvormers na 10 jaar. We investeren bovendien enkel in materiaal van kwaliteitsmerken.

De jaarrekeningen van Denderstroom kunnen geconsulteerd worden op de website van de nationale bank.

Investeren in Denderstroom houdt steeds een risico in. Hoewel er voorzichtig wordt geïnvesteerd, kan geen positief resultaat gegarandeerd worden.