Boerderij De Loods | 38 panelen, 11 kWp, december 2016

Onze eerste installatie werd feestelijk ingehuldigd. Zie hieronder het persbericht.

Minister van Energie huldigt eerste zonneproject in waarbij bedrijf dak ter beschikking stelt van omwonenden

Bart Tommelein, Vlaams Minister van Energie, heeft vandaag het allereerste Vlaamse zonne-energieproject op het dak van een bedrijf dat wordt gefinancierd door omwonenden, officieel in gebruik gesteld. Het betreft een PV-installatie op het dak van bioboerderij en sociaal tewerkstellingsproject De Loods. De kersverse energiecoöperatie Denderstroom beantwoordt daarmee de oproep in het Zonneplan van Minister Tommelein.

De groene stroom die de 38 hoogrendementspanelen op het dak van De Loods produceren, zal volledig lokaal worden gebruikt, onder meer door de koelinstallaties. De productie dekt twee derde van de lokale behoefte. Denderstroom levert de stroom vanuit de zonnepanelen tegen ongeveer de helft van wat De Loods betaalt voor stroom die van het net komt.

Minister Tommelein : “Zonne-energie wordt belangrijker. Het creëren van een draagvlak is dan ook cruciaal, bijvoorbeeld via participatiemogelijkheden. Via een coöperatieve vennootschap kan iedere geïnteresseerde participeren in dit zonneproject. Belangrijk bij dit project is dat de aandeelhouders voornamelijk mensen zijn die zelf geen geschikt dak hebben om zonnepanelen op te plaatsen. Zo kunnen ze toch genieten van de voordelen van zonne-energie.”

 

Denderstroom heeft nog heel wat projecten op stapel staan, voorlopig allemaal zonne-energieprojecten. Joachim Rummens, bestuurder van Denderstroom : “Zonnepanelen zijn een bewezen en erg betrouwbare technologie. Het risico dat er technisch iets mis gaat is zeer klein. Door te investeren in kleinere installaties op vele gebouwen, spreiden we het risico maar kunnen we ook heel snel projecten realiseren. Zo krijgen onze aandeelhouders snel ‘waar voor hun geld’. Voor dit project zat er amper anderhalve maand tussen beslissing en uitvoering. Het verwachte jaarlijkse rendement bedraagt 5 %, waarvan zo’n 3 % als dividend naar de aandeelhouders gaat. Dat is niet spectaculair, maar wel veel meer dan de rente op een spaarboekje”

 

Coöperant worden bij Denderstroom kan door één of meerdere aandelen van 250 € aan te kopen. Denderstroom roept bedrijven, instellingen en lokale overheden in de Denderstreek op om hun dak ter beschikking te stellen van de coöperatie. In ruil krijgt het bedrijf groene stroom van eigen kweek aan een lage prijs én creëert het goodwill bij de omgeving.